Üdvözöllek a Fórumban! ( Bejelentkezés | Regisztráció )

Pcultimate.net

Collapse

> WXPEE Információk

Legfrisebb hírek és közlemények
Hírek Figyelem!!! A továbbiakban semmilyen illegális tartalom feltöltése, vagy rájuk mutató link elhelyezése szigorúan tilos. Az ilyen jellegű hozzászólás azonnal törlésre kerül!
Szponzorált linkek

Google PageRank
Közlemények Kérünk mindenkit, aki még nem tette volna meg, olvassa el az oldal szabályzatát, valamint az újaknak ajánljuk az ismertetőt!

Closed TopicStart new topic
> WXPEE - Ismertető, Hogy mi is a célunk a nagyvilágban.
Joco1114
hozzászólás 2005. December 19. 14:00:23
Létrehozva: #1

XP buhera szaki
Csoport kép

Csoport: Fő Admin (Fő Admin)
Regisztrált: 2005. October 16. 17:35:24
Azonosító: 2

I. Bevezet? gondolatok

E fórum célja kett?s: els?sorban megmozgatni megfáradt és berozsdásodott agytekervényeinket, másodsorban szórakozás. Mir?l is van szó? Bizony, a h?skor elmúlt az informatikában is. Amikor még bitr?l bitre ismertük számítógépünk minden porcikáját, mind a 38911 bájtot (Commodore BASIC v2), amikor a hardver AZT jelentette, ami be van építve a számítógépünkbe, amikor a HARDVER szó még mindenkinek ugyanazt jelentette, amit akkor még hardware-nek írtunk… Na szóval ezzel csak azt akartam mondani, hogy egy ideje faljuk a maszlagot, amit elénk tesznek, ahelyett, hogy mi írnánk a programjainkat, vagy legalábbis egy kicsit beleszólhatnánk a rendszerbe. Tudom, tudom, használjak Linux-ot! Azért annyira még lusta vagyok, hogy a Microsoft rendszerénél, és a rájuk épül? gigantikus programválasztéknál maradjak… Éppen ezért döntöttem úgy, hogy kezembe veszem a sorsom: picikét „belenyúlok” a MS rendszerébe, hogy kicsit sajátomnak érezhessem azt.

Az els? célom az volt, hogy a gépemre feltelepített XP-t lementsem, majd bármikor visszaállíthassam azt. Ez meg is oldódott a DOSLFN nev? segédprogram használatával. Ez csak annyit csinál, hogy lementi a DOS alatti hosszú fájlneveket egy szöveges állományba, majd szükség esetén a csonkolt fájlneveket visszaállítja az eredeti állapotukra.
Ez hamarosan kevésnek bizonyult. Bejött a Ghost, a PQDI, amelyekkel bitr?l-bitre másolatot tudtam készíteni a rendszerr?l. Mindkét módszerrel volt egy nagyon-nagy gond. Csak az aktuális (vagy azzal egyez? konfigurációjú) géppel volt hajlandó tökéletesen m?ködni.
Ekkor jött be a köztudatba az OEM telepítés. Ez azt jelenti, hogy bizonyos számítógépeket (a „fajtatiszta” típusokra gondolok: HP, COMPAQ, DELL, illetve f?ként a notebookok, laptopok…) a MS eredeti rendszerére épül? kicsit módosított Windows-zal szállították. Ehhez a MS lehet?séget is adott, megadott könyvtárstruktúrák létrehozásával és megfelel? id?ben végrehajtott parancsfájlok futtatásával mindent meg lehetett oldani.

Milyen lehet?ségeket nyújt nekünk az OEM telepítés? Mindenekel?tt testreszabhatjuk a feltelepül? operációs rendszert. Saját téma, színek, hátterek, beállítások… (Direkt nem Windows XP-t írok, hiszen ez bármelyik oprendszerrel megvalósítható…) Továbbá bármilyen programot beilleszthetünk az alapból feltelepül? programok közé, attól függ?en, milyen környezetben dolgozunk, milyen feladatot szeretnénk az aktuális gépen elvégezni.

Mire van szükségünk ennek elvégzéséhez? Ugye kellenek eszközök, és kell egy bizonyos szint? „informatikai írástudás”. Lássuk ?ket sorban:
  • Eszközök, programok:
    • Windows XP telepít?: mi a Windows XP Professional SP2-es, magyar verzióját fogjuk használni, mivel elég sok specifikus dolgot tartalmaz, ha velünk akarsz haladni, szerezz be egyet!
    • UltraISO: az ISO állományok manipulálása végett lesz szükségünk erre a programra. Nem kötelez?, ki lehet kerülni.
    • VMWare: virtuális gép emulátor, ebben fogjuk tesztelni az elkészült m?vet. Akinek viszont van egy gépe, amit naponta 5-10-szer formázhat, nem szükséges ez a program.
    • CDIMAGE: pici, de nagyon hasznos program. Ezzel fogjuk létrehozni a kiírandó XP-nket. Kötelez? darab!
    • Far Manager: fájlkezel? program. Bármelyik hasonló program megfelel (pl. Total Commander), azért nem árt, ha van benne hexa-editor. Még szükségünk lehet rá a másolásokhoz, átnevezésekhez, szöveges állományok szerkesztéséhez… Ne az Intéz?t használjuk, ha nem muszáj.
    • Daemon-Tools: virtuális CD/DVD emulátor. Nem kötelez?, szükségünk lehet rá. Ingyenes cucc!
    Szerintem programokból sok is, amit felsoroltam. Szegény ember vízzel f?z, így a kötelez? darabok: Windows XP telepít?CD, VMWare (vagy hasonló gépemulátor), CDIMAGE. Sokkal fontosabb azonban, hogy milyen alaptudásra lesz szükségünk ahhoz, hogy saját XP-t faragjunk.

• Tudásszint
    • Tudj olvasni! Nem viccelek! Sok ember nem tud korrekt módon, értelmezve olvasni. Sok éve tanítok, s látom, mekkora nehézséget okoz a digitális olvasás.
    • Tudj fogalmazni! Ha gondod van, tudd szabatosan megfogalmazni a problémáidat! Lehet?leg minimális számú helyesírási hibával, a központozások (írásjelek a mondatok közben és végén) helyes alkalmazásával.
    • Operációs rendszer középszint? ismerete. Na ez elég tág megfogalmazás! Tudj valamilyen fájlkezel?t probléma nélkül használni. (És ez ne csak az Intéz? legyen!) Ilyen fogalmak ne okozzanak gondot, mint: fájlm?veletek, fájlnév, kiterjesztés, tömörítés, ISO, image-állomány, boot-szektor, boot-folyamat, grafikus, karakteres üzemmód, parancssor, futtatási (parancssori) paraméterek, stb., stb., stb. Ez persze nem azt jelenti, ha valamelyiket nem ismered, akkor nem lehet még bel?led „énekl? halott”, de igyekezz pótolni a hiányosságokat!
    • Mint pedagógus, azt vallom, hogy nagyon jó dolog tanítani… Viszont tudom, hogy az a dolog rögzül legjobban, amit az ember maga tanul meg. Ez azt jelenti, hogy tanuld meg a Google-t használni, s ne tégy fel mindenféle „lamer” kérdést, amivel csak bosszúságot okozol. (Mi az a kiterjesztéééés?)
Ennyit a témaválasztásról. Ha valaki ezek után indíttatást érez, hogy velünk haladjon, nincs más dolga, csak hogy olvasgassa a fórumot; hozzászóljon, ha gondja támad; s épít? javaslatokkal vigye el?re a projektet.
Go to the top of the page

+Quote Post
Googlebot
hozzászólás
Létrehozva: #

Go to the top of the page

Quote Post

Closed TopicStart new topic
1 felhasználó olvassa jelenleg ezt a témát (1 vendég és 0 anonim felhasználó)
0 felhasználó: